Med base i København og karakteriseret af en markant tværfaglig profil er Patricelli Projekt udtrykket af et stabilt og langvarigt samarbejde mellem komponisten Mauro Patricelli og fire af de mest efterspurgte musikere inden for Danmarks avantgarde og jazzmiljø:
Signe Asmussen, sangerinde/violinist
Matias Seibæk, perkussionist
Thommy Andersson, kontrabassist/cellist
Chano Olskær, trommeslager
Mauro Patricelli, komponist og pianist/clavicembalist
I løbet af ensemblets tiårige samarbejde har musikere sammen udviklet og yderligere en sammenspilteknik, der indeholder udtrykselementer fra både det klassiske og rytmiske musikalske ordforråd.
Som komponist betragter Mauro Patricelli sin rolle som talsmand for et kollektiv af kunstnere med det formål at udforske og udvide ensemblets udtrykspotentiale i hvert projekt.
Patricellis værker har således været ensemblets laboratorium siden begyndelsen af medlemmers samarbejde. Deres repertoire består af tre dokumentaroperaer samt flere koncertprogrammer, og placerer sig inden for to hovedårer: musikdramatiske værker baseret på en fortolkning af folkemusikalske traditioner og postminimalisme-inspirerede værker.
Ved siden af det rent musikaske fokus har Patricelli Projektet i forbindelse med dokumentaroperaerne udviklet en særlig musikdramatiskteknik, bestående af korsang, fremførelsen af speech melodies, og musikalsk brug af sceniske objekter, som bl.a. at ”spille” spader og skrivemaskiner efter et komplekst partitur.
Større teateropsætninger:
Syng for fremtiden, Ingeborg! Københavns Musikteater 2013
Dansejæger, uropført på Betty Nansen Teater, 2016, genopsat på Den Fynske Opera, 2018
Skattegraveren, Takkelloftet, Opera, 2019
Koncertprogrammer:
Fra barok til nutid. Nykomponeret værker til slagtøj, trommesæt og cembalo.
Fra vugge til glemsel. Ny fortolkning af italiensk folkemusik til sang, slagtøj og klaver.
CD indspilninger:
Works for Drums and Piano, Gateway Music, 2012
Works for Drums and Keyboards, Gateway Music, 2014
Billeder fra Skattegraveren 2019
GREGERS DH. ”Det er som at blade i en stor lydbog. Frem og tilbage. Med hvilepunkter, dramatiske øjeblikke, øjeblikke, hvor de medvirkende griber skovle og graver, som er det efter de skatte, bønder og godtfolk gemmer i deres erindring”.
Gregers Dirckinck-Holmfeld, 2019.
FINANTIAL TIMES. ”There’s charm in a production that coins a new genre. Like the stories of Hans Christian Andersen and the symphonies of Carl Nielsen, Patricelli’s opera thrives on a tension between the provincial and the metropolitan, the vernacular and the urbane”. Andrew Mellor, 2019.
OPERAMAGASINET ASCOLTA. ”Skattegraven viser en svunden tid. Den graver ind til fortidens skatte i sin afsøgning af krydsfeltet mellem sang, musik, tale og scenisk værk”. Sanne Caft, 2019.
SEISMOGRAF. ”Patricelli har med sin tredje dokumentaropera, skabt en portal til fortiden. En vellykket blanding af opera og folkemusik”. Niclas Nørby Hundahl, 2019.
CPHCULTURE. ”Et særegent værk med udgangspunkt i den vestlige verdens største folkemindsamler, danskeren Evald Tang Kristensen”. Michael Søby, 2019
REUMERT (nominering). ”Denne overraskende dokumentaropera forklarede os i detaljer, hvordan en fonograf virker, og breve kom sært til live. Nøgternt, faktuelt og insisterende anderledes”.
Kommentar if. m. nomineringen til årets særforestilling, 2019
GREGERS DH. ”På Betty Nansen er det historien om en ung musikerforsker, der er gjort til en fascinerende intim dokumentaropera”. Gregers Dirckinck-Holmfeld, 2016 .
IL MANIFESTO. ”Patricelli's documentary opera has a highly imaginative force, the polyrhythmic and telluric texture of avant-garde jazz”. Marco Boccitto, 2016.
POLITIKEN. ”Fortid og nutid er på alle måder i spil, når eminente musikere forvandle skillingsviser til moderne opera”.
Henrik Friis 2013.
DOWNBEAT. ”Could be music for dance, its classical vibe conjuring images of movement and velocity”. John Ephland, 2012